Catering jako usługa dostępna dla wszystkich
Catering to obco brzmiące słowa, ale używane coraz częściej w potocznym znaczeniu określającym dostarczanie gotowych potraw na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe lub firmowe. Popularność tego rodzaju działalności sprawiła, że ceny musiały znacząco spaść. Pozwoliło to na korzystanie z tych do niedawna ekskluzywnych usług osobom o przeciętnych wynagrodzeniach. Istnieją firmy specjalizujące się w przygotowywaniu niewielkich poczęstunków na grup nie przekraczających 20 osób. Przykładem takiego podmiotu jest firma wchodząca w skład spółdzielni Heavenhome ze stolicy Dolnego Śląska proponująca m.in. catering na imprezy Wrocław. Bogata oferta potraw oraz estetyka wykonania sprawiła, że obecnie ilość zamówień przerasta możliwości produkcyjne. Zmusiło to właścicielkę do poszukiwania pracowników z odpowiednimi umiejętnościami. Okazało się, że nie jest łatwo znaleźć osoby chętne do mozolnej pracy za pensję przekraczającą nieznacznie najniższą krajową.
Na podstawie obserwacji rynku gastronomicznego w stolicy Dolnego Śląska można prognozować, że branża cateringowa ma przed sobą świetlane czasy. Coraz więcej osób z różnych powodów nie chcę samodzielnie przygotowywać potrawy na uroczystości rodzinne i dlatego firmy cateringowe mają multum zamówień. Młodzi ludzie nie mają czasu, ochoty, umiejętności, aby kupować potrzebne produkty, gotować je i odpowiednio dekorować. Obawa przed kompromitacja wśród najbliższej rodziny i znajomych jest silniejsza od poniesionych kosztów, które zawsze będą się wiązały z zamawianiem u kogoś jedzenia. Jak już wspomniałem we wcześniejszym artykule, koszty te spadają, ale i tak mam o wiele wyższe, niż jeśli przygotowywalibyśmy je sami.